Search
bel voor informatie
 

Blog

Hoe voorkom je een winterdip?

Nu de dagen korter en donkerder worden, neemt de kans op een winterdip bij veel mensen toe. Waar de een het fijn vindt om knus de kaarsjes en open haard aan te steken en met een kop winterthee een spelletje te doen, zal de ander de gordijnen dichttrekken en onder de dekens willen kruipen. Hoe voorkom je een winterdip en zorg je ervoor dat je deze winter blijft stralen?

Uit onderzoek blijkt dat, als de temperatuur daalt, ongeveer 1,3 miljoen Nederlanders last hebben van depressieve gevoelens. Ze worden moe, prikkelbaar en somber, hebben een gebrek aan concentratie en neigen naar het eten van suiker. Het liefst blijven ze in bed, doen ze een winterslaap en kijken ze reikhalzend uit naar het voorjaar.

De grote boosdoener van de winterdip is een gebrek aan daglicht. Het is dan ook heel belangrijk om zoveel mogelijk naar buiten te gaan en lekker te bewegen. Daarnaast kun je met behulp van de juiste voeding heel wat doen om een winterdip tegen te gaan of te voorkomen.

Doordat voeding van invloed is op de neurotransmitters in onze hersenen, kan voeding onze stemming beïnvloeden. Neurotransmitters zijn namelijk betrokken bij onze gevoelens, via de hormonen serotonine, dopamine en endorfine. Het maken van de juiste keuzes in je eetpatroon helpt je om je stalend en fit te voelen.

Mocht je in jouw individuele situatie begeleiding nodig hebben, maak dan een afspraak voor deskundig en persoonlijk advies bij Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording.

 

Eet jezelf fit de winter door!

 

10 eettips om fit de winter door te komen

1. Vermijd het drinken van cafeïnehoudende dranken, zoals koffie, zwarte en groene thee en energiedrankjes. Kies liever voor gewoon water of kruidenthee. Drink geen frisdranken die gezoet zijn met aspartaam.
2. Eet veel groenten en fruit.
3. Eet vooral warme voeding en voeding die verwarmt (zoals rode / oranje groenten, gember, knoflook en kaneel).
4. Drink (met mate) een glaasje rode wijn, vanwege de antioxidanten.
5. Eet voldoende producten met omega-3-vetten, zoals vis, schaal- en schelpdieren, lijnzaadolie, olijfolie, zaden en noten. Liefst 2 keer per week eten.
6. Zorg voor variatie, dan krijg je voldoende mineralen en vitaminen binnen die gunstig zijn bij het voorkomen van een winterdip.
7. Zorg voor een regelmatig voedingspatroon.
8. Kies de gezonde koolhydraten, zoals volkorengraanproducten en peulvruchten.
9. Gebruik voedingssupplementen. Een multivitamine kan een goede aanvulling zijn, net als magnesium, vitamine C, vitamine D en visvetzuren.
10. Zorg voor een goede darmwerking. Kies voor onbewerkte, biologische voeding en veel groente in plaats van verzadigde vetten en suiker.