Search
bel voor informatie

Jong geleerd, oud gedaan

Kinderen leren gemakkelijk en kopiëren het gedrag van hun opvoeders. Ze maken deel uit van allerlei sociale structuren, zoals gezin, school en cultuur, en zullen gewenst gedrag aanleren omdat ze daar graag bij willen blijven horen. Dat wordt ook wel ‘conditionering’ genoemd, en is bedoeld om veiligheid en zekerheid te krijgen en behouden. Ook eetgedrag leren kinderen in de opvoeding. Als ouders zich hiervan bewust zijn, kunnen ze hun kinderen leren gezond te eten. We willen immers allemaal gezond zijn en gezond blijven.

Onze overtuigingen over eten, wat we kiezen en hoe we eten, leren we voor een groot deel onbewust aan in onze opvoeding. Zo was het bij mij thuis gebruikelijk dat we bij de thee een biscuitje aten, was maandag gehaktdag en stond er vrijdag vis op het menu. Allemaal eetgewoonten en eetregels die mij met de paplepel ingegoten zijn, net als je bord leegeten, een snoepje krijgen als je knie openligt of zonder toetje naar bed als je stout bent. Zo wordt gedrag gekoppeld aan emoties zonder dat je er erg in hebt.

Leren eten hoe voor jou en je kind de beste manier is, betekent de regels durven loslaten en gebruiken voor onderzoek.

Algemene adviezen
Er gaat geen dag voorbij of er komt iets over voeding in het nieuws: is suiker slecht? Welk vet kan wel? En hoe zit het met de E-nummers of biologisch eten? Ze maken het ons wel heel moeilijk om door de bomen het bos nog te zien. Als je als ouder twijfelt aan de eetregels die je hanteert, kun je te rade gaan bij de voorlichtingsmodellen, zoals de Schijf van Vijf. De op wetenschap gefundeerde adviezen geven een algemeen advies over de voedingsstoffen die we nodig hebben. Op zich prima advies. Echter, hoe je eet is persoonlijk, onbewust ontwikkeld gedrag, en eetregels van derden hebben daar nauwelijks effect op.

Bewustwording
Leren eten hoe voor jou en je kind de beste manier is, betekent de regels durven loslaten en gebruiken voor onderzoek. Hoe voel je je erbij? Kun je het eten verteren? En geeft het je energie? Blijf je erbij op gewicht? Stilt het je honger? Wat maakt dat je gaat eten? Allemaal vragen om je meer bewust te worden van hoe je eet. En daarnaast is het belangrijk om de essentie van voeding te eren: natuurlijk, onbewerkt en biologisch.

De juiste ondersteuning
Het is een ontdekkingstocht om eetgedrag te veranderen. Soms kun je dat als ouder niet alleen, bijvoorbeeld als je kind stiekem eet, kleine beetjes eet, bepaalde voedingsmiddelen dan wel en dan niet lust, geen groente of alleen maar brood wil eten. Bij Matoeta, Centrum voor Voeding, Gezondheid en Bewustwording krijg je de juiste ondersteuning. We helpen in bewustwording, kijken achter het eetgedrag en onderzoeken welke voeding voor jou en je kind het beste is. En dat kan heel anders zijn dan wat je van huis uit hebt meegekregen.