Search
bel voor informatie
 

Blog

Eet wat je lief is

Kinderen weten feilloos wanneer ze honger hebben, wat ze willen eten en wanneer ze vol zitten. Ze luisteren namelijk naar hun lichaam: ze herkennen de signalen, weten die instinctief te beoordelen en handelen ernaar. Zo zal een kind eten wanneer het honger heeft, zal het eten waar het trek in heeft en stopt het als het vol zit.

Al snel leren ze van volwassenen dat ze moeten voldoen aan schema’s en lijstjes, de Schijf van 5 of andere ideologieën over voeding: het leert de do’s en don’ts van eten. Daarmee verdwijnt de kennis van het lichaam en wordt het hoofd de ‘controleur’ van het eetpatroon. Zo ontstaat al dat gedoe met eten.

Wij volwassenen weten nauwelijks meer wat de wijsheid van het lichaam precies is. We zoeken de antwoorden buiten onszelf: bij wetenschappers, diëtisten, goeroes en ervaringsdeskundigen. Het is moeilijk om door de bomen het bos te zien, dus hoppen we van dieet naar dieet. Het ene nog extremer dan het andere… Zo voeden we de ‘controleur’ in ons hoofd, die onrealistische adviezen geeft, met als resultaat dat we vast komen te zitten in onevenwichtig eetgedrag, gaan jojoën of een eetstoornis ontwikkelen.

Luisteren naar je lichaam

Om de regie weer in eigen hand te kunnen nemen, is de eerste stap opnieuw te leren luisteren naar de signalen van het lichaam. Het is een hele toer om vanuit het hoofd weer contact te maken met het lichaam en te leren luisteren naar de signalen die het jou geeft. Met allerlei mindfulness-oefeningen kan geleerd worden de taal van het lichaam te verstaan. Zodra je hiermee gaat oefenen, ontdek je pas hoe de controleur in je hoofd werkt. Dat is dan ook de volgende stap: bewust worden van de gedachten, aannames en regels en vervolgens de juistheid daarvan in twijfel te trekken. Zo ontstaat er beweegruimte, ruimte om het anders te doen, je lichaam echt te voeden en te voelen waar je echt naar hongert.

Bewustwording is de sleutel tot het veranderen van je eetgedrag van binnenuit. Niet meer vanuit je hoofd door middel van regels je eten kiezen, maar van binnenuit door te luisteren, te herkennen en met compassie je voedsel uit te zoeken. Dan eet je wat je lief is.

De psychologie van eetgedrag

Om dat te bereiken, kun je de hulp van een professional goed gebruiken. Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag en begeleidt al jarenlang, met succes, mensen naar bewust en blijvend evenwichtig eetgedrag.

 

‘Door mezelf beter te waarderen en te luisteren naar wat ik echt nodig had, ontdekte ik dat er geen verboden voedsel was en ben ik vanzelf afgevallen’

– Adriana