Search
bel voor informatie

Word je eigen eetexpert!

Een gezond gewicht, dat willen we allemaal. Voor veel mensen is dat niet eenvoudig. Ze hebben alle diëten al gevolgd en zijn per saldo alleen maar zwaarder geworden of jojoën jaarlijks tientallen kilo’s op en neer. Ieder nieuw dieet belooft je blijvend resultaat, maar de kans dat dit mislukt is zeer groot. De meeste dieetmethoden besteden namelijk geen aandacht aan onze gevoelens en welke invloed die hebben op je eetgedrag. Pas als je de oorzaak hebt gevonden, kun je de gevolgen succesvol bestrijden. Gezond en slank worden draait niet om diëten, maar om het onderzoek naar de bron van het eetprobleem.

Bijna dagelijks lees je nieuwe berichten over eten: adviezen van voedingsexperts, succesverhalen van dieeters, aanbevelingen van wat gezond en verantwoord is. En hoe zat het ook alweer met gluten, granen en zoetstoffen? Mogen die nou wel of juist niet? Als leek kun je door de bomen het bos niet meer zien. Daarbij is het ook nog onduidelijk wie er deskundig is of niet. Wetenschappelijk gezien heb je voeding nodig voor het biologische proces om in leven te blijven. Diëten wekken de indruk dat eten een vorm van oorlog is. En de hype over ‘gezond’, ‘natuurlijk’ en ‘superfoods’ suggereert dat je je gezondheid in eigen hand hebt. Is er eigenlijk wel een juiste manier van eten?

. Leren luisteren naar het eigen lichaam is de basis voor een levenslange gezonde relatie met eten. De sleutel hiertoe ligt bij jezelf!

Je eet wat je bent
De manier waarop je voeding in je lichaam opneemt, is heel persoonlijk. Richtlijnen kunnen behulpzaam zijn bij onderzoek, maar kunnen nooit de ‘eigen wetenschap’ van het lichaam vervangen. Leren voelen wat voeding doet, wanneer je vol zit of wanneer je beter vegetarisch kunt eten of niet: het is kennis die ieder lijf van nature bezit. Helaas hebben wij niet geleerd om daarbij stil te staan. We hebben dieetgoeroes nodig om ons te vertellen hoe we moeten eten. Leren luisteren naar het eigen lichaam is de basis voor een levenslange gezonde relatie met eten. De sleutel hiertoe ligt bij jezelf!

Bewust op je ideale gewicht
De wetenschap laat zien dat ons gedrag onbewust wordt aangedreven vanuit overtuigingen, aannames en regels gebaseerd op emoties. Om die onbewuste aandrijvingen te leren kennen, is innerlijk onderzoek nodig. Het begrijpen van je relatie met voeding zonder voortdurend te horen te krijgen dat je ‘slecht’ of ‘ verkeerd’ eet. Met technieken uit onder andere psychologie en mindfulness is het mogelijk om meer ontspannen met eten en met jezelf om te gaan. Je leert hiermee de signalen van het lichaam (opnieuw) kennen. Als je daarbij je bestaande overtuigingen onderzoekt en toetst aan je wensen en behoeften, zul je je ‘eigen wijze van voeden’ ontdekken. Zo word je je eigen eetexpert!

De juiste begeleiding
Het is een ontdekkingstocht om je eetgedrag te onderzoeken en te veranderen. Dan is het fijn om de juiste, deskundige begeleiding te krijgen. Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespe-cialiseerd in de psychologie van eetgedrag. We gebruiken verschillende nieuwe methoden om je te helpen met bewustwording. Zo krijg je een gezond gewicht voor de rest van je leven.