Search
bel voor informatie

De gouden aanpak bij kanker

Ziek worden en de diagnose ‘kanker’ hebben veel impact op het dagelijks leven. Dan is het fijn te weten dat je zelf actie kunt ondernemen om je herstel te bespoedigen of ondersteunen. Voeding speelt daarin een belangrijke rol. De juiste voeding maakt je immuunsysteem sterker, waardoor je meer energie hebt en je je eigen lichaam ondersteunt. Voeding als medicijn bij kanker: wat kun je doen?

Er is veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van het krijgen van kanker. We weten dat genetische aanleg mede bepalend is. Echter, of je kanker krijgt, wordt nog meer bepaald door leefstijl (voeding, beweging, roken en alcoholgebruik) en de aanwezigheid van giftige stoffen in de omgeving (zoals straling en kankerverwekkende stoffen). En hier kun je zelf invloed op uitoefenen.

Volgens het KWF kan 30% van alle vormen van kanker voorkomen worden als mensen zich houden aan de tien aanbevelingen

Voorkomen is beter dan genezen
Volgens het KWF kan 30% van alle vormen van kanker voorkomen worden als mensen zich houden aan de tien aanbevelingen. Deze zijn: op gewicht blijven en iedere dag bewegen, caloriearm en plantaardig eten, minder vlees en ook minder zout gebruiken en vooral niet te veel alcohol. Daarnaast is het advies om baby’s in de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Daarmee wordt de basis gelegd voor een gezond immuunsysteem, want daar draait het bij kanker om: het immuunsysteem dat van slag is geraakt. Het zorgt ervoor dat de verkeerde stofjes in het bloed komen die de kankercellen voeden in plaats van afbreken. Het blijkt dat ons westerse eetpatroon daar een belangrijke bijdrage aan levert. Te veel suiker, witte meelproducten, margarine en dierlijke producten bevorderen kanker, terwijl de oosterse, Indiase en mediterrane voeding tegen kanker beschermt. De oosterse filosofieën hebben een andere kijk op voeding en gezondheid, bekijken het lichaam als één geheel en zetten voeding in als ondersteuning van het lichaam. Zo kan het lichaam zich beschermen tegen ziekten.

Combinatie van methoden
Het is belangrijk te beseffen dat een lichaam een complex geheel is en dat alles met elkaar te maken heeft. Zo hebben gedachten invloed op hoe je je voelt, en zorgen emoties voor chemische reacties die de bloeddruk laten stijgen. Een goede aanpak zal dan ook altijd bestaan uit een combinatie van methoden. Alleen aan je voeding werken heeft geen zin als je niet ook voldoende beweegt of als je zoveel opgekropte emoties hebt dat je stressniveau hoog blijft.

Persoonlijk advies
Hoe vertaal je deze adviezen naar jouw persoonlijke situatie? Hiervoor ga je naar een professional op dit gebied. Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording geeft advies op maat, waarbij alle persoonlijke omstandigheden worden meegenomen. Ingrid Eijssink is natuurdiëtiste en psychologe en zet op respectvolle manier haar deskundigheid in om jouw persoonlijke situatie te verbeteren.