Search
bel voor informatie
 

Blog

Open de deur naar een gezond en gelukkig leven

De zomer is een graag geziene gast. Zodra zij arriveert, gooien we de deuren wagenwijd open om die heerlijke warme gloed op onze huid te kunnen voelen. Dat is niet alleen goed voor onze stemming, maar zorgt ook nog voor de aanmaak van diverse vitamines. 

Het schijnsel van de zon betovert onze omgeving. De wereld ziet er nóg mooier uit met zijn bloementooi en je wordt vrolijk van het geluid van de kwetterende vogels die een nestje aan het bouwen zijn. Zelf wil je ook stralen, al kan het gebeuren dat je je zorgen maakt over je bikini die misschien niet meer past of je twijfelt of je voldoende wilskracht hebt om al die zomerse verleidingen zoals ijsjes, cocktails en barbecues te weerstaan.

Ik-moet-weer-in-die-bikini-passen-diëten

Juist nu puilen de damesbladen uit van de crashdiëten en afvalraces, om ook als we schaars gekleed zijn, toch goed voor de dag te komen. Keer op keer is echter gebleken dat dit soort diëten veel stress oplevert waar je alleen maar meer van gaat eten. En zeg nou zelf: zit die schoonheid wel in het perfecte maatje, dat platte buikje of die afgetrainde benen? Zou het geen beter idee zijn om je te focussen op een gezonde geest, die volgens het spreekwoord altijd huist in een gezond lichaam?

Ontspanning door inspanning

Dit seizoen is bij uitstek geschikt om er lekker op uit te trekken. Zo gaat bewegen bijna vanzelf tijdens een ontspannende wandeling of een fietstochtje. Ook op het water is het goed vertoeven tijdens een roei- of zeiltochtje, en wat dacht je van een frisse duik in de zee? Laat de auto wat vaker staan, verken nieuwe plaatsen en verbrand
ongemerkt meer calorieën dan in een sportschoolsessie.

Verzorg je eigen eten

Neem op een dagje uit gezellig een picknickmand mee. Zo heb je zelf in de hand hoeveel, hoe lekker en hoe gezond je eet. Als je dan ook nog de tijd neemt en bewust geniet van je maaltijd, zul je zien dat maat houden helemaal niet zo moeilijk is. Je lichaam vertelt je zelf wanneer je voldoende gegeten hebt, en zo zal de behoefte aan tussendoortjes verdwijnen. Als je toch zin hebt in wat extra’s, doe het dan goed. Bestel dat ijsje, met een dot slagroom, sip die cocktail weg tijdens die magnifieke zonsondergang. Doe het alleen niet te vaak.

Voed je hart

Ik wil je uitnodigen om deze zomer uit te vinden waar je werkelijk blij van wordt. Waar gaat je hart sneller van kloppen? De volgende oefening, die heel toepasselijk ‘Levenskompas’ is genoemd, kan je daar wellicht bij helpen.

• Onderzoek eens wat jouw leven voor jou waardevol maakt. Doe je de dingen omdat anderen die van jou verwachten of doe je de dingen die jij zelf belangrijk vindt?

• Wat vind jij echt belangrijk?

• Beschrijf voor de volgende gebieden wat de belangrijkste waarden zijn: relaties / persoonlijke ontwikkeling / gezondheid / werk / ontspanning. Denk dan aan waardes als liefde, geluk, balans, geloof, rust, samenzijn enzovoort.

• Wat is jouw lijfspreuk op basis van deze waarden?

• Welke stap kun jij zetten om dichter bij je waarden te komen?

Sta stil bij waar je werkelijk behoefte aan hebt en voed je hart. Zo open je deze zomer de deur naar een gezond en gelukkig leven.

De juiste begeleiding

Het is een zoektocht om de relatie tussen je eetgedrag en je verlangens in kaart te brengen. Dan is het fijn om de juiste, deskundige begeleiding te krijgen. Matoeta, Centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag.
We gebruiken verschillende nieuwe methoden om je te helpen met bewustwording. Zo krijg je een gezond gewicht voor de rest van je leven.