Search
bel voor informatie
 

Blog

Hoeveel meer geluk zou jij kunnen ervaren? Ontdek jouw valkuil.

Veel vrouwen stellen hoge eisen aan zichzelf en laten hun zelfbeeld afhangen van de idealen die ze in de samenleving voorgeschoteld krijgen. Door onszelf te vergelijken met andere vrouwen en als ‘minder’ te beoordelen, maken we onszelf onzeker. Het meest voorkomende schoonheidsideaal onder vrouwen is slank zijn, met als gevolg dat we massaal gaan lijnen en sporten. Zo is ons geluksgevoel gekoppeld aan het getal op de weegschaal en het maatlabeltje in je kleding. Hoeveel meer geluk zou je kunnen ervaren als je niet steeds in de valkuil van het uiterlijk tuimelt en je afstemt met je innerlijke bron?

We leven in een cultuur die sterk op het uiterlijk is gericht. Dat is ook het eerste wat anderen van je zien en dus kun je maar beter goed voor de dag komen. Onderzoek laat zien dat vrouwen zichzelf voortdurend vergelijken met andere vrouwen, zichzelf dik vinden en denken dat ze er alleen bij horen als ze slank zijn. Een negatief zelfbeeld komt voort uit een gebrek aan veiligheid, waardering en geborgenheid. We verlangen dan naar goedkeuring en verbondenheid en worden bang voor afkeuring. Vervolgens borrelen er allerlei negatieve gedachten en gevoelens op. De innerlijke druk om “het goed te doen” neemt toe. We gaan nog meer ons best doen om te voldoen aan het ideaalbeeld. Dit is de basis voor allerlei klachten zoals eetproblemen, faalangst en depressies.

Voluit jezelf zijn
. Het innerlijk en het uiterlijk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Wat je van binnen denkt en voelt, straal je naar buiten toe uit. Zodra je afstemt op jezelf en zonder oordeel constateert dat je uniek bent, voed je jezelf van binnenuit. Om dat te bereiken kun je beginnen met het herkennen van wat je dag in, dag uit, over jezelf vertelt. Door die gedachten niet zomaar te geloven, kun je er los van komen. Dat maakt het mogelijk de relatie met jezelf te herstellen.

Met hulp tot bloei komen

Geluk ligt in zijn wie je echt bent. Dit proces om tot bloei te komen, vergt moed en doorzettingsvermogen. En daar kun je de hulp van een professional goed bij gebruiken. Matoeta, centrum voor voeding, gezondheid en bewustwording is gespecialiseerd in de psychologie van eetgedrag en begeleidt al jarenlang, met succes, mensen naar zichzelf.

‘Ik zette mijn masker af’

Jarenlang was eten mijn masker. Dankzij Matoeta heb ik dit masker af durven zetten om te zien wie ik werkelijk ben.      – Sandra